|
|
|
Haho mindenkinek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szep reggelre ebredtunk. Legalabbis nalunk.
Nem sut hetagra a nap, egy kicsit szurkes az egbolt. Pont a legidealisabb ido. Mondjuk a reggel kisse tulzas. Jobban mondva 11-kor keltem.
Ugyanis tegnap fel 5 fele elallt az eso. 5-kor kopog Marian a szobam ajtajan, hogy Lets go! Az az irany a grilparty. Ok ugy hi... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt eidami sajt, csipetnyi só. A töltelékhez: 5 db tojás, 2 dl tej, 10 dkg reszelt eidami sajt, 1 csokor zöldspárga, só, kevéske reszelt szerecsendió.
Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, vágjuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot is. ĺzesítsük csipetnyi sóv... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúhús, 1 dl olívaolaj, 2 db citrom, só, bors. A mártáshoz: 2 dl húslé, 2 dl tejszín, só, bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.
Elkészítése: A citromot vékony ka... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
20 dkg burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál tej, 3 dkg vaj, só, olaj.
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős folyadékkal.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 2 tojás, 5 dl tej, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 2 nagy őszibarack, 2 dl őszibaracklé.
Elkészítése:
A lisztet, a sütőport, a citrom reszelt héját, csipetnyi sót és a porcukrot összedolgozom. Egy közepes nagyságú tepsit 10 deka vaj... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg fejes káposzta, 50 dkg mélyhűtött fejtett bab, 2 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, egy csomó leveszöldség, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2-3 evőkanál olaj, só, bors, köménymag, a díszítéshez friss zellerzöld.
1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk. A megtisztított, megmosott leveszöldséget kock... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Szaggatott mézes
3 fél liter liszt 1 kévés kanál szódabikarbóna 2 ½ dl olvasztott méz diónyi vaj, fahéj szegfűszeg 2 tojás és tej az össze állításhoz, nyújtjuk, szaggatjuk és sütjük.
Mézes tészta öntve
5 tojássárgája 25 dkg cukor 5 dkg vaj 1 kanál kakaó egy kis fahéj szegfűszeg 7 kanál olvasztott méz ezt kikavarjuk habosra. A fehér... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
45 dkg vaj,
2,4 dl tejföl,
4 tojássárgája,
porcukor.
A töltelékhez:
baracklekvár vagy
dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk. ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet
20 deka vajjal vagy zsírral,
1 csomag sütőporral,
1 citrom levével,
3 evőkanál porcukorral és
3 tojás sárgájával jól összegyúrunk.
A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.
Töltelék:
3 tojás fehérjét
25 d... |
|
|
|
|
|
|
|
...
12 deka cukrot
2 egész tojással,
12 deka vajjal és
25 deka liszttel kevert
1/2 csomag sütőporral jól nyújtható tésztává gyúrunk. E tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A korongocskák közepére a következő keveréket készítsük:
15 deka héjas mandulát
15 deka cukorral mozsárban finomra törünk s hozzáadu... |
|
|
|
|
|
|
|
...
1 egész tojást,
egynek a sárgáját,
12 deka cukorral,
15 deka vajjal,
1/2 csomag vanilincukorral összegyúrunk
kevés tej hozzáadásával és
35 deka liszttel kevert
1 csomag sütőporral.
Fél centi vastagra nyújtjuk, és borospohárral vagy ugyanakkora pogácsavágóval a tészta egy részét kiszúrjuk.
Másik részéből c... |
|
|
|
|
|
|
|
...
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag sütőport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.
A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.
Töltelék:
5 tojás habját,
20 de... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka lisztet
10 deka cukorral,
1/2 csomag sütőporral,
15 deka vajjal,
1 tojással,
8 deka héjazott, őrölt mandulával és
1 csomag vanilincukorral összegyúrunk.
Vékony rudacskákat sodrunk a tésztából és kis pereceket formálunk belőle. A világosra sütött pereceket vanilincukorban meghempergetve szolgáljuk fel.
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
10 deka porcukrot
1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag vanilincukorral jól eldolgozunk.
Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
4 dkg mazsola
3 evőkanál almabor
3 evőkanál méz
1,5 kg alma
15 dkg vaj
fél kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál sárgabaracklekvár
4 briós
1 dkg mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A mazsolát fél órára a borba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, és szeletekre vágjuk. A mé... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Almatöltelék:
3 valamilyen fajta alma (én egy fajtából csináltam)
1/3 csésze cukor (én bögrével mértem és elegendő lett a tészta)
1/4 csésze liszt
1/4 teáskanál őrölt fahéj
Az almákat hámozd meg, magozd ki és vékonyan szeleteld fel. Egy tálban keverd össze a cukrot, lisztet és fahéjat. Az almát tedd egy nagyobb tálba és öntsd rá a lis... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 egész tojást
1/2 kg liszttel,
1 deka cukorral,
1 csomag sütőporral,
1 deci tejfellel,
1/2 csomag vanilincukorral,
12 deka vajjal
jól összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. Nagyobb tepsibe téve három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamilyen gyümölcsízt kenün... |
|
|
|
|
|
|
|
...
35 deka lisztet elkeverünk
1 csomag sütőporral.
A liszt 1/2 részét
25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük.
Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk.
A vajastésztát ujjnyi vastagra ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
25 deka lisztet
1/2 csomag sütőporral,
10 deka vajjal,
5 deka cukorral és
1 evőkanál tejföllel összegyúrunk.
A tésztát két részre osztjuk. Egyik részét tepsibe rakva főtt diós töltelékkel kenjük be vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe téve sütjük. Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és vanilin-szórócukorral b... |
|
|
|
|
|
|
|
...
45 deka lisztet
20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot,
1 tojást,
1 csomag sütőport,
kevés sót,
2 kanál tejfelt,
1 kanál rumot és
annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyújtva, az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat öss... |
|
|
|
|
|